| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tamejhna stalni uporabnik
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 7:59 Prispevkov: 19 Kraj: Dobrna
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 8:30 am Naslov sporočila: |
|
|
No našo loti še vedno razvajamo na polno....pa se je pojavil nov problem..Hoče vstat in smo ji pomagal pa sedaj ne vem al je zaležana ker sprednjih nog sploh ne more stegnat. Ima čist trde. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KARMEN Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Avg 2006 18:49 Prispevkov: 853 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2010 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej jih dobro zmasiraj, potem pa nekaj časa razgibavaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Jutro!
Koza je res ornk boljš se je okrepila in že hoče vstat. Ko jo pa dvignemo še vedno ne more stegniti noge, kljub razgivanju. Veterinar je bil na obisku in ji dal vitamine ter kalcij. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KARMEN Profi kmet

|
Objavljeno: Pet Jul 30, 2010 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Očitno ni zmogla . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gasper5555 stalni uporabnik
Pridružen/-a: Čet Maj 2009 11:06 Prispevkov: 90 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pet Jul 30, 2010 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tvoja koza je imela mišično distrofijo, ki se pojavi zaradi pomankanja selena. Če bolezen prizadene srčno mišico žival pogine. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gošavc™ Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Apr 2007 15:23 Prispevkov: 774
|
Objavljeno: Sob Jul 31, 2010 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobno težavo sem imel tudi sam pri kozličku.
Pred dopustom sem kupil 10 kozličkov za zakol, 4 od teh so bile kozice, ki ostanejo za naprej, ostalo pa kozlički. Sredi dopusta me kličejo od doma, da en kozliček nepremično leži in ne more ustati. Ko so ga spravili na noge je stal in hodil, a ga je vsaka bilka spotaknila in so ga morali postavljati na noge. Bil je zelo bogi in danes sem mu skrajšal muke. Meso pa nisem dal v skrinjo, ker niti ne vem kaj mu je bilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CrnHudicek stalni uporabnik
Pridružen/-a: Pet Jun 2010 13:33 Prispevkov: 26
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
valdi Profi kmet

Pridružen/-a: Čet Nov 2007 20:02 Prispevkov: 319
|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2010 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi men je zbolela zdaj ena koza. Sploh nič noče jesti in mleko ji je kar čez noč presahnilo. Po hlevu hodi kot bi bila pijana. Sn klical veterinarja pa je rekel, da se bo šele jutri oglasil. In za povrhu vsega mi tudi kozel šepa. Si je mogel izpahniti nogo ali nekaj takega, ker lahko stopi nanjo, sam šepa zelo. Tk da jutr čakam veterinarja za oba. Vam bom poročal kako se izteče. _________________ Življenje je risanje brez radiranja!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sheron stalni uporabnik
Pridružen/-a: Tor Jun 2010 7:33 Prispevkov: 39 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 7:54 am Naslov sporočila: |
|
|
meni se je zgodilo isto pred 5 dnevi. Koza je nehala jesti, mleko je šlo čez noč, pa je molzla še okoli 3 l na dan.Imela je 41,5 vročine. Veterinar ji je dal antibiotike. Ni pa imel točnega odgovora na to, kaj bi lahko bilo, nagibal se je k neki virozi . Sedaj je že živahna in tudi je, vendar se bojim, da je čisto presušila. _________________ prijatelj je s teboj v dobrem in slabem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
valdi Profi kmet

|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koza je dobila virus, zato je dobila antibiotike in bo verjetno čez par dni bolje. Kozel ima pa verjetno zlomljen parkl, zato bo zdravljene kar dolgotrajno. _________________ Življenje je risanje brez radiranja!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KARMEN Profi kmet

|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Valdi, zlomljen parkelj večkrat previdno in malo obrezuj, da se ne bo še bolj natrgal. Lani si je en kozliček zataknil neko kovinsko konico v parkelj od zgoraj navzdol, do dna. S težavo sem jo izpulila, parkelj redno razkuževala, kozliček pa je šepal kakšen mesec. Ko se je rana zacelila, je parkelj začel kar odstopati. Takrat sem ga začela redno obrezovati, tako da je postopoma poškodovani del izginil, ostal je zdrav nov parkelj.
Danes sem govorila z našim veterinarjem, svetoval je jesensko cepljenje proti parazitom, ker je v letošnjem poletju veliko koz poginilo zaradi njih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
valdi Profi kmet

|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom Karmen, hvala za nasvet. _________________ Življenje je risanje brez radiranja!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miško stalni uporabnik
Pridružen/-a: Tor Apr 2009 8:42 Prispevkov: 74
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naša Meka je imela gnojno rano na parklju. Zgledalo je kar hudo. Po nasvetu medicinke sestre na in tenzivni negi v Izoli sem ji vsak dan stiskal gnoj in rano spiral z jodovo tinkturo. Rano sem mazal tudi z Bivacinom. Noga se je popolnoma pozdravila.
Miško je lansko leto tudi šepal. Sploh ni mogel stopiti na nogo. Da se ne bi matral pri odhodu na pašo z ostalimi kozami sem ga zaprl v boks, da bi miroval in hitreje okreval, pa mi ji boks skoraj razbil samo , da je lahko odšel s tropom na pašo. Dejal sem si. Pa te klinc gleda, pa trpi bolečine, če ne moreš biti na miru. Čez dva tedna je okreval. Še sedaj ne vem kaj je bilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KARMEN Profi kmet

|
Objavljeno: Ned Avg 29, 2010 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Ob gibanju (ne pretiranem) se poveča cirkulacija krvi, zaradi česar se rane hitreje celijo, mišice pa krepijo. S pretiranim prisilnim mirovanjem naredimo več škode, kot koristi. Eden od mojih letošnjih kozličkov je nekega dne zatulil, potem pa tri tedne šepal na prednjo nogo. Nikakor nismo mogli ugotoviti, kaj mu je, saj na otip ga ni nič boleo. Ob zakolu smo ugotovili, da je imel počeno rebro. Kako si je to naredil, ne vemo, morda ga je katera koza butnila. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|