Kazalo po www.kmetija.com forumu
 Pomoč pogostih vprašanj   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočil   Prijava 
Zamenjava koze
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.kmetija.com forumu -> Drobnica
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

magdalena
Profi kmet

Pridružen/-a: Pet Mar 2009 13:14
Kraj: Šentrupert nad Laškim

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 12:04 pm    Naslov sporočila: Zamenjava koze

Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Včeraj sem odkrila tale forumi in ga pregledala ter zaključila, da so še ljudje, ki imajo tako radi svoje živali, kot pri nas. Sem mislila, da so samo pri nas tako scrkljane Laughing

Mi imamo manjšo kmetijo in vse sorte živali, bom malo poslikala in pošljem. Imam pa vprašanje oz. željo glede koz. Imamo 3 srnaste koze, od katerih sta 2 brez rog in ena z rogmi. Le ta je takoj prevzela dominanco, jasno, se mi pa smilita ostali dve, ker nimata "orožja" za obrambo. Zato bi rada zamenjala kozo z rogmi za tako brez njih. Se mi zdi, da bodo bolj enakovredne, da ne bo "špetira".

Skratka, Suzi (rogata) je čistokrvna srnasta koza, stara leto dni, mogoče je tudi breja, ne vem, ker je še malo zgodaj. Kozla imamo v štali od sredine novembra, ostali dve kažeta očitne znake brejosti, Suzi pa ne. Mogoče je bila zadnja na vrsti, kaj vem.

Jaz bi rada predvsem mlečno pasmo, srnasto ali sansko, samo da je brez rog. Bi bil morda kdo pripravljen zamenjati? Naj sploh zamenjam?

lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Gošavc™
Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Apr 2007 15:23

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 12:26 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Če misliš menjati ali mora biti čistokrvena?
Pomoje da nima smisla menjati. Jaz imam tudi malo z rogovi in brez rogov. Prva, ki je prišla k hiši je prevzela komando in jo še zdaj ima.
Tako, da ena bo sigurno glavna in se ji bodo druge podrejale, vsaj tako je moje mnenje.

Alike so pa dobrodošle.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

magdalena
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 12:31 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Čistokrvnost mi ni bistvena, mleko je bistveno.

Saj vem, da je ena dominantna, ampak jaz bi jim nekak privoščila, da so vsaj enakovredne.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Edi
Kmet po srcu

Pridružen/-a: Čet Jul 2008 19:36
Kraj: Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 4:47 pm    Naslov sporočila: Re: Zamenjava koze

Odgovori s citatom

magdalena je napisal/a:
Pozdravljeni!
Včeraj sem odkrila tale forumi in ga pregledala ter zaključila, da so še ljudje, ki imajo tako radi svoje živali, kot pri nas. Sem mislila, da so samo pri nas tako scrkljane Laughing

Mi imamo manjšo kmetijo in vse sorte živali, bom malo poslikala in pošljem. Imam pa vprašanje oz. željo glede koz. Imamo 3 srnaste koze, od katerih sta 2 brez rog in ena z rogmi. Le ta je takoj prevzela dominanco, jasno, se mi pa smilita ostali dve, ker nimata "orožja" za obrambo. Zato bi rada zamenjala kozo z rogmi za tako brez njih. Se mi zdi, da bodo bolj enakovredne, da ne bo "špetira".

Skratka, Suzi (rogata) je čistokrvna srnasta koza, stara leto dni, mogoče je tudi breja, ne vem, ker je še malo zgodaj. Kozla imamo v štali od sredine novembra, ostali dve kažeta očitne znake brejosti, Suzi pa ne. Mogoče je bila zadnja na vrsti, kaj vem.

Jaz bi rada predvsem mlečno pasmo, srnasto ali sansko, samo da je brez rog. Bi bil morda kdo pripravljen zamenjati? Naj sploh zamenjam?

lp

Pozdravljena
Magdalenca Wink
Nas zagotovo vse veseli nova članica, več nas bo več znanja bo med nami. Predlagam, da si odpreš svoj post z tvojimi slikami koz, tako je bolj pregledno čigave so katere. V profilu bi ti pa svetoval vsaj približno lokacijo, ker kadar hočeš kaj menjat ali koga obiskat je faj, če veš kje je....
Za menjavo nisem primeren kandidat, ker imam samo rogate koze. Kozla sem jim pripeljal burca z rogovi in nekako pričakujem rogate kozličke. Drugače pa komaj čakamo na tvoje slike...

Nazaj na vrh

KARMEN
Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Avg 2006 18:49
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 5:07 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah ti povem, da se edino mati in hči toliko razumeta, da si prav veliko telerirata, drugače pa vedno kakšna dominira. Če jo odstraniš, prevzame vodstvo druga, ponavadi njena podložnica, druga v vrsti. Če živijo vse skupaj, ena vodi, druge si vzpostavijo hierarhično lestvico po starosti, sorodstvu in karakterju, pa tudi glede na pasmo. Če sta po dve skupaj, je vedno ena glavna, druga je podrejena. Koliko se prepirajo, je odvisno od karakterja ta glavne. Če je glavna tudi najbolj prijazna in pametna, jih obvlada dobesedno s pogledom, brez prepirov. Če se dve prepirata, se takoj postavi vmes in pomiri situacijo. Takšna je bila moja zlata koza, ki mi je lani poleti poginila. Takšne vodnice ne bom imela nikoli več. Če pa je vodnica neumna, podivjana in žleht, potem pa pretepa vsevprek in v čredi vlada pravi kaos. Jaz jih imam v hlevčku razdeljene, tako kot se razumejo med sabo. Dve, ki sta bili že od malega skupaj, drugi dve sta mati in hči, tretji dve sta sestrici, četrti dve pa sta obe tako žleht, da sem ju dala skupaj v en večji boks, pa naj se tam pobijeta med sabo, ker mi gresta prav na živce. Ena je šefica, druga je popolnoma podrejena in v hlevu je mir. Ampak sem porabila veliko časa, preden sem vse to naštudirala Crying or Very sad .

Nazaj na vrh

magdalena
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 6:11 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Karmen, Ota in Suzi sta obe hčerke od Koze, Miškota smo kupili lani konec leta in je mešan med burcem in srnastim, kar mi je vseeno, ker mladičkov naprej za mleko ne bomo imeli. Suzi pa še ni dovolj stara, da bi bila modra Rolling Eyes . A čem sklepat, de je preprosto žleht? Pa ne, saj ni, samo odriva od hrane in hoče bit glavna, pa mi gre na živce, ker se ostali dve ne moreta branit na tak način, kot se ona, ki ima roge.

Evo naše žverce Laughing
Suzi

mama Koza

Miško

še enkrat Suzika

Pa naš firbec Miško

pa naša mama zajklja s podmladkom (Cool

Pikici so žal ostali le še štirje

za konec pa še naša stara Tara skupaj z vijetnamsko pujso Joli
Kure pa tak veste kok zgledajo, hehe Laughing

Nazaj na vrh

Edi
Kmet po srcu

Pridružen/-a: Čet Jul 2008 19:36
Kraj: Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 6:21 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

IIIIIIIIIIIII kok so luštne... Very Happy
Pa kaj vse nimate, še zajčke. Ali so zraven koz v hlevu? Jaz si jih tudi želim, pa je baje Gošavceva koza dobila garje od zajcev Rolling Eyes pa se jih ne upam nabavit. Bom potem naredil zajčnike v drugem prostoru. Enako velja za kure. Pa če si iz Šentjurja, jaz sem tam kupil električnega pastirja in mrežo. Čigave so pa tiste koze iz Šentjurja proti avtocesti? Sem šel zadnjič v elekrto BUM..

Nazaj na vrh

magdalena
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 7:38 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Zajčki so pri mamicah posebej, dokler niso stari en mesec, potem gredo pa vsi skupaj v hlev med koze. Nikoli še nisem slišala, da bi bilo kje kaj narobe, gredo zelo lepo skupaj. Pojedo vse, kar kozam na tla pade, skrivajo se pa pod jaslimi. Fajn jih je gledat, ko skačejo, pa tudi bolj zdravi so, ker imajo veliko prostora. Pujsa in kure so tudi v hlevu, vsi so kar skupaj. Vsak si najde svoj prostor, pa ni panike. Kure gredo itak notri le spat, pujsa gre pa ven, če je le kdo zunaj. Koze bomo spomladi ven spustili, ko bo topleje. Je še ograjo treba namontirat, lani smo imeli kozo kar privezano, pa ni bilo problema. Itak ni bila vajena ven hodit, letos jih je pa že več in bo treba drugač narest.

Eno vprašanje. Kaj pa s kozli naredite, ko jih je treba zamenjat? Za meso niso, morajo bit kastrirani, a ne?

Nazaj na vrh

KARMEN
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 8:23 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Mi imamo kozličke za meso. Imamo pa tudi enega Bončota, ki bo ostal pri hiši, če bo tečen, ga bomo kastrirali. Zaenkrat je prav priden.

To je gams Bončo

Nazaj na vrh

magdalena
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 9:13 am    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Luškan kozliček!
Sem bolj mislila na tiste starejše, ki so že odslužili in jih je treba zamenjat. Kaj z njimi?

Nazaj na vrh

Gošavc™
Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Apr 2007 15:23

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 9:51 am    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Eni delajo iz njih salame in klobase. Vsaj tako sem jaz slišal.

Nazaj na vrh

KARMEN
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 11:18 am    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Ja, ponavadi gredo res v klobase. Večina ljudi kozle zelo pogosto menjuje, da lahko pušča ta lepše mladice, ki so njegove hčere. Jaz tega do sedaj nisem prakticirala, raje sem lepe samičke s kom zamenjala. Pri nas tudi nisem mogla pustiti samičk, ker naše koze živijo skupaj s kozlom, zato bi mladico lahko prezgodaj naskočil, kar se mi je pred leti že zgodilo. Nekoga bi morala za nekaj mesecev ločiti od črede, kozla ali kozico.

Nazaj na vrh

magdalena
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 1:41 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

A ni meso zanič od kozla? Smrdi baje. Koliko časa prej pa mora bit kastriran, če je že bil spolno aktiven?

Nazaj na vrh

KARMEN
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 2:45 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Kadar se koze ne gonijo, kozel ne smrdi. Ko se koze gonijo, eni kozli smrdijo več, drugi manj. Za meso gre, ko ne smrdi.

Nazaj na vrh

magdalena
Profi kmet

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 10:30 am    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Evo, naši Suzi rastejo vime - sklepam, da je navsezadnje le breja!

Jaz pa sem slišala, da je treba kozla pol leta prej kastrirat, potem je šele dober za klobase.

Čakamo kozličke od Koze.

Nazaj na vrh

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.kmetija.com forumu -> Drobnica Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu