| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KARMEN Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Avg 2006 18:49 Prispevkov: 853 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Domnevam, da je poginila zaradi podhranjenosti, pa tudi zelo hladno je te dni, zato je kar ugasnila. Če se seveda ni zgodilo kaj drugega (napr. jo je mama pohodila). Samičke so pač malo bolj šibke, samček ji je spil še tisto malo mleka, kar ga je mama imela. Mleko se od druge brejosti dalje povečuje, nato pa začne zopet upadati. Koliko ga je koza imela, bi moral videti tik pred kotitvijo (polnost vimena), potem je zelo težko ugotoviti, ker so kozlički vedno spodaj.
Moje koze niso ob prvi kotitvi nikoli imele tako malo mleka, da kozlički ne bi preživeli. Ko pa so se mi v enem letu obrejile dvakrat, niso imele niti kapljice (razen ene, ki je kljub temu imela mleko in samo enega kozlička, na srečo). No, tisto leto je bilo najbolj tragično. Ena je skotila mrtvega, druga je poginila pri kotitvi, tretja pa je imela dva, ampak niti kapljice mleka. Tudi prvi dve nista imeli nič, ma čisto nič, grozno. V takem primeru sploh ni smiselno obdržati kozličke žive. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gošavc™ Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Apr 2007 15:23 Prispevkov: 774
|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jkozar žal mi je za tvojo kozico. Jaz se isto bojim, da mi bosta včerajšna poginila.
Pri meni letos niso imela kaj nabitega vimena, v primerjavi z lanskim letom. Ko sem dal kozličke stran, za popolne (od cca.9ih do 17ih) je imela vsaka koza po cca. 1 liter melka. Ene več ene manj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkozar stalni uporabnik
Pridružen/-a: Sob Jan 2010 19:23 Prispevkov: 96
|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
verjetno imaš prav KARMEN, ker nisem videl koze pred kotitvijo v vime nevem ravno kakšno vime je imela. Sedaj se ji vime ne vidi dobro če se ne vzameš zelo am. Malo mislim, da je to tudi od pasme, saj ima ta koza približno 75% burske pasme v sebi. Druga kozica, ki pa je približno 50% burska ima več kot enkrat večje vime in tudi zanjo mislim, da bo kotila v roku dveh dni saj ima že močno napeto vime in tudi kite pri repu so ji popustile. _________________ od dela se živi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gasper5555 stalni uporabnik
Pridružen/-a: Čet Maj 2009 11:06 Prispevkov: 90 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tem se ne strinja, da naj bi imela koza, zato ker je 75% procentov burska manj mleka. Pri meni je koza kotila in imela trojčeke in brez problema so vsi preživeli pri 4 mesecih, ko smo kozlička zaklali je zvagal 12 kg očiščen. Kozice bodo pa naprej za pleme ki še vedo cizajo. Vse koze in burske imajo v začetku ko jarijo skoraj enako količino mleka s tem da burske pri 4 do 5 mesecih presušijo srnaste pa za malenkost zmanjšajo laktacijo in jih še naprej molzejo. Nevem pa zakaj imajo tako malo mleka probajta mlečnost povečati z pšenično krmilno vsak dan pol litra krmilne pomešane z malo vode da je bolj sočno in da se ne praši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magdalena Profi kmet

Pridružen/-a: Pet Mar 2009 13:14 Prispevkov: 313 Kraj: Šentrupert nad Laškim
|
Objavljeno: Tor Mar 09, 2010 7:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Jooooj, zdele me je kar stisnilo, grem takoj gledat, mi imamo tudi vedro z vodo kar tako postavljeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkozar stalni uporabnik
|
Objavljeno: Tor Mar 09, 2010 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
No danes zjutraj, ko sem stopil v hlev pa me je kar veselje prijelo, čeprav sem prišel žalosten v hlev, ker smo prej od telice spet potegnili mrtvega telička. Ko sem stopil v hlev sem zagledal lepo kozico, ki je že stala in bila je že posušena. Danes pa sem vse preselil v tavelik hlev kjer so krave in je bolj toplo. Zato pa bodo prišle fotografije v prihodnjih dneh na forum.
Sedaj sem probal dati kozličku kravje mleko pa ga ni notel piti pa me zanima ali ga naj silim z njem ali ga naj kar pustim. _________________ od dela se živi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marelica Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Nov 2009 1:10 Prispevkov: 169 Kraj: Haloze
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KARMEN Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Avg 2006 18:49 Prispevkov: 853 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
če ima kozliček lep okrogel trebušček, pomeni, da je sit. Če pa ima na levi in desni strani vdrto, je lačen, zato mu moraš nujno dodajati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gošavc™ Profi kmet

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkozar stalni uporabnik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magdalena Profi kmet

|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moraš pa najprej povedat, kolk je breja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gošavc™ Profi kmet

|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo lepa kozica.
Si pa vsi najdejo prostor pod kakšno stvarjo za spati. Pri meni spijo pod "klopco". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logarskaboj stalni uporabnik
Pridružen/-a: Čet Mar 2010 20:48 Prispevkov: 76 Kraj: Logarska Dolina (SOLČAVA)
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomojem bo 2 ,par.Vidim da je skotila moja nekdanja kozica in da je zelo lepa.Želim ti da bi lepo rasla.
KOZE SO NAŠE BOGASTVO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkozar stalni uporabnik
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta koza ima rok jutri, samo jutri še ne bo. _________________ od dela se živi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magdalena Profi kmet

|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pol pa dva  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|