| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
magdalena Profi kmet

Pridružen/-a: Pet Mar 2009 13:14 Prispevkov: 313 Kraj: Šentrupert nad Laškim
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sheron stalni uporabnik
Pridružen/-a: Tor Jun 2010 7:33 Prispevkov: 39 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pet Jul 16, 2010 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|

mere pa so naslednje:
- višina stojišča....1m(mi smo morali malo podložiti, prvotno je bilo le 80 cm)
- širina stojiša ....40 cm
- dolžina stojišča 90 cm
- dolžina celotnega molzišča z obema rampama ...3 m(več placa nismo imeli, da bi bilo bolj položno
- ograja je na višini 80 cm od stojišča, pa bi bila lahko tudi nižja
- razmak , kamor da koza glavo 12 cm, dolžina 25 cm,....
na nasprotnistrani stojišča, smo dodatno namestili še deske, da koza slučajno nebi stopila mimo in treščila na tla, trenutno še iščemo rešitev, da bi krmilnik izgledal kako drugače kot na štrik pripet ajmar(vedro), ker se vrata odpirajo bo potrebno pogruntati nek patent, da se lahko krmilnik snema...če ima kdo kako zamisel
Drugače pa molzišče selimo, trenutno je v hlevu na paši, jeseni bo pa spet priromal v hlev s kozami-hvala bogi je lahek, kar se pa velikosti tiče, je pa kar precejšen. _________________ prijatelj je s teboj v dobrem in slabem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magdalena Profi kmet

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sheron stalni uporabnik
|
Objavljeno: Pet Jul 16, 2010 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
glede na to,da imamo 4 mlekarice, ni bilo težko, smo jih pač privezali, in ko je ena zapustila molzišče in si odvezal naslednjo, je kar poletela gor....včasih gre brez privezovanja, so kulturne in čakajo-včasih, v večini primerov pa bi najraje bile vse 4 hkrati gor,....za večje število, pa bi verjetno bilo potrebno poštudirati kako ogrado. _________________ prijatelj je s teboj v dobrem in slabem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Kmet po srcu

Pridružen/-a: Čet Jul 2008 19:36 Prispevkov: 547 Kraj: Kot pri Ribnici
|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2010 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ej sheron za tole sem ti pa še kako hvaležen. Moje se namreč ne pustijo molzti, ker jih molzem samo takrat, ko jih presušujem in potem brcajo pa skačejo in obračajo se da je za znoret. Včasih jih pomolzem direktno na tla in sperem z vodo, ker so tako nemirne, da bi bilo mleko polno umazanije.
Še ta teden grem v akcijo in zvarim en takle molznik pol naj pa kar skačejo  _________________ Biti z naravo, jo gledati in se z njo pogovarjati je resnična sreča..
Lev Nikolajevič Tolstoj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sheron stalni uporabnik
|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2010 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
včasih si je treba res malo pomagati,...da se ni treba toliko sklanjati, da so namiru,...aja, ena zadeva pa manjka na fotki, ker jo moramo popraviti in sice prečka, ki kozo "zapre" za vratom in je nameščena nad vrati z zarezo, je pa remelj, 8x5 cm, ta pa služi, da koza ostane priprta,na eni strani je pant, na drugi pa zapah....pri našem se je pokvaril pant(je bil prešvoh), ampak so koze kar pridne v molzišču, zato še ni popravljeno,..... _________________ prijatelj je s teboj v dobrem in slabem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Kmet po srcu

|
Objavljeno: Ned Jul 18, 2010 6:27 am Naslov sporočila: |
|
|
| sheron je napisal/a: |
| včasih si je treba res malo pomagati,...da se ni treba toliko sklanjati, da so namiru,...aja, ena zadeva pa manjka na fotki, ker jo moramo popraviti in sice prečka, ki kozo "zapre" za vratom in je nameščena nad vrati z zarezo, je pa remelj, 8x5 cm, ta pa služi, da koza ostane priprta,na eni strani je pant, na drugi pa zapah....pri našem se je pokvaril pant(je bil prešvoh), ampak so koze kar pridne v molzišču, zato še ni popravljeno,..... |
Tudi pant na vratih se mi zdi za moje prešvoh
Sicer pa verjetno, ko enkrat pogruntajo, da se ne da upirat se vdajo v usodo in postanejo bolj mirne. Jaz bom raje vseskupaj zvaril, da bo ziher. _________________ Biti z naravo, jo gledati in se z njo pogovarjati je resnična sreča..
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magdalena Profi kmet

|
Objavljeno: Ned Jul 18, 2010 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Veš kaj, Edi, jaz molzem čepe z loncem na tleh od strani in z obema rokama naenkrat. Na začetku molže s kozo, ki ni vajena molže se probava lepo zmenit, če ne gre zlepa , se skregava , pa hitro pokapirajo, da se ne splača bit žleht, sploh, ker na koncu dobijo krmila. Sem ukrotila tudi tvojo bivšo Etiko, Jkozar, da boš vedel . Sam ta je bila pa res svojeglava in mi je požrla živcev! Zdej sva pa taveč kolegice ! Je blo treba sam mal priboljškov in ene dva špetira, pa je bilo ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Kmet po srcu

|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 7:16 am Naslov sporočila: |
|
|
| magdalena je napisal/a: |
Veš kaj, Edi, jaz molzem čepe z loncem na tleh od strani in z obema rokama naenkrat. Na začetku molže s kozo, ki ni vajena molže se probava lepo zmenit, če ne gre zlepa , se skregava , pa hitro pokapirajo, da se ne splača bit žleht, sploh, ker na koncu dobijo krmila. ! |
AHA tukaj ga jaz polomim, ker jim dam že na začetku priboljške
Drugače poteka molža pri nas takole:
eden drži kozo na povodcu ob steni in ji zapira pot naprej. Jaz pa čepe s telesom kozo pritisnem ob steno v eni roki kanglica za mleko z drugo roko pa molzem. Kanglica zato, ker je plastična, dvolitrska in dovolj ozka, da ko koza z nogo brcne, z malo sreče zgreši posodo. Pri skledah je redno z nogo stopila direktno v mleko in si v njem umila parklje...
Na silo pa kaj dosti ne pomaga, sem jo enkrat v jezi z povodcem užgal čez rit, ker je stalno brcala z nogo in mi polila mleko po tleh, potem je bilo pa še slabše je skakala na zadnje noge in sva morala za tisti dan končat  _________________ Biti z naravo, jo gledati in se z njo pogovarjati je resnična sreča..
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KARMEN Profi kmet

Pridružen/-a: Pon Avg 2006 18:49 Prispevkov: 853 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 7:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni bi ta molznik prav prišel, da mi ne bi bilo treba čepeti toliko časa. Drugače pa jaz ukrotim še tako podivjano kozo, da jo lahko molzem brez privezovanja in brez priboljškov, kar v hlevu, med drugimi, le vogal potrebujem. So pa že plezale po moji glavi, ampak smo rešili problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor Profi kmet
Pridružen/-a: Sob Dec 2009 16:10 Prispevkov: 114 Kraj: DOLENJSKA
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 8:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Karmen a lahko opišeš postopek, kako ukrotiš kozo?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KARMEN Profi kmet

|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 8:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Pripelji jo k meni na počitnice . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor Profi kmet
Pridružen/-a: Sob Dec 2009 16:10 Prispevkov: 114 Kraj: DOLENJSKA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KARMEN Profi kmet

|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Super, pa jo pobereš za nazaj .
Dejstvo je, da koza skače in počne neumnosti prav do meje, do kjer ji dovoliš. To pa ne pomeni, da jo moraš lopniti ali kaj drugega, pa tudi ne pomeni, da jo lahko molzeš le z asistentom in polnim vedrom dobrot. Če jo imaš rad, še ne pomeni, da lahko iz nje narediš budalo, ker koza to ni. Le vzgojiti jo je treba. Vsaka skače na začetku, pleza po zidu, brca, vtika nogo v vedro in podobno. Če pa si zelo vztrajen in takrat ne odnehaš in ji popustiš samo zato, da je mir, bo odnehala in se sprijaznila z dejstvom, da jo molzeš in da mora biti takrat mirna. Po končani molži jo lahko pohvališ, pobožaš in ji daš priboljšek, ali pa tudi ne.
Jaz jo prvič privežem v kot ob steno, da ne more naprej, s telesom pa ji onemogočim, da bi skakala vstran. To lahko delam čepe, stolček za sedenje ne pride v poštev. Prvih nekaj veder mleka itak uničim, zato take koze molzem s praznim, da ne izlijem stran tudi mleko od prej namolzenih. Dokler je ne izmolzem, ne odneham, pa če mi na glavo spleza, kar se mi je že zgodilo.
Po nekajratni vadbi lahko vsako molzem v kateremkoli kotu v hlevu, brez da bi jo privezala.
Če so poleti muhe zelo tečne in zaradi njih brca in je nemirna, jih čez hrbet dam brisačo, da je ne morejo gristi.
Sledi pohvala in to je to . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Kmet po srcu

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|