O Ocvirkovi domačiji

Zgodilo se je v zadnjih dveh desetletjih preteklega stoletja, ko je v Spodnji Savinjski dolini rž in pšenico zamenjala majhna in nebogljena rastlina, ki je spomladi začela lezti iz brazd rahlo zorane njive, opirajoča se ze od vsega začetka na več metrov visoke, gladke hmeljevke, kasneje oštrenfana in vsa zelena ter polna lepih listov je hitro rastoča kmalu dosegla zgornji konec droga in v drugi polovici avgusta dozorela. Torej, če se v poletnem času pelješ iz Celja proti Žalcu in si pogledaš pokrajino okoli Polzele, Petrovč, Prebolda, Braslovč, Vranskega, Šempetra in ostalih mičnih krajev, tedaj se lahko prepričaš, da je tod prava domovina hmelja. Voziš se med sadnimi vrtovi, toda ti vrtovi niso prav nič podobni drugim našim vrtovom, ki jih krasijo in lepšajo le nizke, pritlikave rastline in cvetlice.


Takšen opis, vzgajanja
zelenih cvetlic je zaznamovalo tudi življenje Ocvirkovih iz Latkove vasi. Prvi hmelj so zasadili predniki Ocvirk, danes pa ga vzgaja družina Gajšek na 12 ha površine. Za dokaz tradicije uspešnega hmeljarstva na kmetiji, je bil leta 1997, Drago Gajšek, sprejet med hmeljarske starešine. Hmeljarstvo je vedno bilo vedno občutljiva panoga kmetijstva tudi pri Ocvirkovih. Zahtevalo je veliko investicij in dolge roke njihovih povračil. Prav zaradi tega so se Ocvirkov že od nekdaj sami posluževali lastnih inovacij, ki danes hmeljarjem olajšujejo številna hmeljarska opravila. Zanimanje za kmetijsko tehniko je preraslo tudi v udejstvovanje v okviru Strojnega krožka, kjer je vedno bila pomembna medsebojna pomoč na kmetiji.

Napredna tehnologija, znanje in izkušnje, danes omogočajo večjo ekonomičnost kmetovanja, kar se zavedajo tudi na Ocvirkovi domačiji iz Latkova vasi.

 

 

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Zakonodaja lastnikom spletnih strani nalaga, da morajo svoje obiskovalce informirati o piškotkih, ki jih uporablja njihova spletna stran, za uporabo piškotkov pa potrebujejo privoljenje vsakega obiskovalca. Pravila za piškotke..

  Sprejmete piškotke iz te spletne strani?
EU Cookie Directive